Tort i ciasto weselne

Jednym z najważniejszych momentów podczas wesela jest ten, kiedy na salę wjeżdża weselny tort. Od niego zaczyna się „słodka” część wesela, którą lubią chyba wszyscy. Jak wybrać słodkości na swoje wesele?

Zapytaj, czy  w menu restauracji są słodkości

Z pozoru wydawałoby się, że wybór tortu i ciasta weselnego nie jest niczym skomplikowanym. Trzeba jednak pamiętać, aby zapytać, czy lokal, w którym organizujemy wesele, oferuje w swoim menu słodkości. Często bowiem bywa tak, że w menu sali czy restauracji nie ma ani ciasta, ani tortu, a czasem jest tylko ciasto. Nie zapomnijcie o to zapytać… no chyba, że chcecie zostać bez słodkości na weselu.

Wybieramy tort weselny

Co trzeba zrobić w takiej sytuacji, jeśli lokal nie oferuje tortu weselnego? Wystarczy wziąć sprawę w swoje ręce i zamówić tort weselny w cukierni. Należy przy tym pamiętać o kilku kwestiach:

  1. Możesz podpytać w lokalu, z jakich cukierni najczęściej dowożone jest do nich ciasto. Jeśli restauracja współpracuj z jakąś cukiernią, to masz problem z głowy. Jeśli nie, to musisz szukać na własną rękę.
  2. Zapytaj, czy cukiernia oferuje degustację tortów weselnych. Wygląd tortu nie jest najważniejszy – zwróć uwagę na smak.
  3. Zamówienie złóż z odpowiednim wyprzedzeniem.
  4. Dowiedz się, czy cukiernia oferuje dowóz ciasta i tortu do restauracji weselnej i ile taki dowóz kosztuje.
  5. Pamiętaj, że rezerwując tort, trzeba zapłacić zaliczkę, a czasem również kaucję za stelaż.

Często bywa tak, że Para Młoda przychodzi do cukierni z wycinkiem z gazety, na którym jest zdjęcie wymarzonego tortu. Pytają wtedy, czy dana cukiernia wykonuje tego rodzaju torty pod indywidualne zamówienie. Nie każda cukiernia podejmie się bowiem wykonania każdego rodzaju tortu. Jeśli nie, dowiedz się jaki masz wybór i ustal wszystkie szczegóły – od koloru, po masy i owoce, jakimi będzie przekładany do dekoracji.

Od wagi tortu zależeć będzie jego cena. Pamiętaj jednak, że przyjęło się, że trzeba zamówić 10 dkg tortu na osobę. To absolutne minimum. Ceny tortów weselnych wahają się od 30 do nawet 500 zł za kilogram.

Wybieramy ciasta na wesele

Ciasto wybiera się znacznie łatwiej niż tort. Nie warto przesadzać z ilością i rodzajem ciast. Najchętniej ze stołu znikają popularne ciasta: szarlotka, sernik, makowiec, wuzetka, itp. Popularnością cieszą się również babeczki owocowe. Wystarczy, jak na stole znajdą się 3­4 rodzaje ciasta. Zamawiając ciasto, trzymaj się zasady 15 dkg na osobę. Zamawiając w cukierni, poproś o pokrojenie.


Pamiętaj, aby zrobić zdjęcia tortu. Będą pięknie prezentować się w fotoksiążce.

tort-i-ciasto-weselne-01

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *