Oddanie na zdjęciu zapachu, smaku, tekstury i konsystencji potrawy to prawdziwa sztuka. Aby to zrobić, nie wystarczy znać technicznych aspektów fotografii kulinarnej. Dzisiejsze aparaty świetnie radzą sobie z ustawienie światła, ostrości i przesłony nawet w trybie auto. Fotografując jedzenie trzeba pamiętać przede wszystkim o kompozycji, tle, dekoracji i dodatkach, które zwyczajną potrawę zmienią w prawdziwe arcydzieło kulinarne.
1. Światło
Zacznijmy od światła. Nigdy nie używajcie lampy błyskowej, ponieważ spłaszcza ona obraz i przekłamuje kolory. Najlepsze jest światło dzienne. Ustaw potrawę blisko okna, tak aby oświetlały ją promienie słoneczne. Światło nie może być jednak zbyt ostre. Zrób kilka zdjęć, ustawiając potrawę w różnej odległości od okna i znajdź najlepsze rozwiązanie. Światło nie powinno tworzyć zbyt dużych cieni, ponieważ nie wygląda to dobrze na zdjęciach.
Do sterowania światłem możesz użyć lusterka, folii aluminiowej lub białej kartki. Zadziałają one jak blenda, której używają profesjonalni fotografowie. Blenda to inaczej ekran odblaskowy, który służy do odbicia światła w celu uzyskania odpowiedniego oświetlenia fotografowanego obiektu.
2. Aranżacja – tło, dekoracja i dodatki
Czy wiesz, że nawet najpiękniejsza potrawa ułożona na brzydkiej serwecie lub skomponowana z brudnymi garnkami w tle, będzie wyglądać paskudnie? Warto zadbać o to, aby dopasować aranżację do fotografowanej potrawy. Jeżeli fotografujesz wiejski placek z chrupiącą kruszonką, możesz ułożyć go na starym, popękanym blacie lub ceracie w kratkę, która będzie nawiązywała do wiejskiego stylu. Rozsypane wokół talerza okruszki również nadadzą zdjęciu charakteru.
Pamiętaj również o tym, aby zaaranżować tło. Do ciasta dodaj filiżankę kawy z unoszącą się nad nią parą, a do mięsa wino, które podkreśli wykwintny charakter potrawy. Warto zadbać również o ładną zastawę i akcesoria np. serwetki, sztućce, solniczkę i pieprzniczkę. Dużo oryginalnych rzeczy można znaleźć na targu staroci. A może twoi znajomi mają jakieś oryginalne przedmioty, które ci pożyczą?
3. Kompozycja
Mówiąc o kompozycji mam na myśli zarówno estetyczne ułożenie potrawy na talerzu, jak i ogólną kompozycję zdjęcia. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku warto kierować się zasadą, która brzmi: eksperymentuj! Nie ma jednej dobrej kompozycji. Wszystko zależy od wyobraźni i inwencji twórczej fotografa. Ciasto można sfotografować w całości lub pokrojone na kawałki. Zobacz, jakie można uzyskać w ten sposób efekty:
Jeżeli chodzi o kompozycję całego zdjęcia, to potrawę można sfotografować w całości lub dać zbliżenie na jeden jej element. Zdjęcie można zrobić z góry, z boku lub z poziomu stołu. Nie ma jednej zasady. Pamiętaj – eksperymentowanie, to klucz do sukcesu.
Już wiesz, jak robić piękne zdjęcia jedzenia. Wystarczy, że dodasz do nich swoje ulubione przepisy i możesz stworzyć własną książkę kucharską. Pisałam o tym w artykule pt. Fotoksiążka kucharska. Przeczytaj i zobacz, jakie to proste:)